måndag 12 augusti 2024

Kattegattleden

Cykel utflykten Göteborg - Halmstad via Kattegattleden börjar med en tågresa upp till Göteborg. Efter några dagar i Göteborgs norra skärgård är tanken att vi ska cykla tillbaka till Halmstad. Cyklarna surrar vi fast här i tågets vagn för cyklar mm. Sedan går vi längre in i tåget och hittar en sittplats. 


I Göteborg tog vi en lunch sedan blev det cykling ca 2,5 mil ut på Hisingen och Torslanda. Här har vi kommit till Hjuvik därifrån alla vägfärjor går till Hönö och Björkö. Vi inväntar färjan till Björkö. Den syns i lite gul nyans i bilden. Det var en kort tur. Det tog bara bara 10 min att komma till Björkö.  


Här har vi kommit till vandrarhemmet på Björkö. Här bor vi billigt för 500 kr natten. Vi kommer att stanna här några nätter för att utforska öarna i Göteborgs norra skärgård. 


Första kvällen på Björkö. Vi cyklar någon kilometer ner till hamnen. Här tog vi en rejäl räksmörgås på restaurang Seaside. Intressanta räksmörgåsar som serverades på varma stenfat.  


Nästa dag cyklar vi runt på de olika öarna. En del hade bro mellan, medan andra krävde en båttur. Från Björkö tog vi oss vidare med båt via Hjuvik till Hönö. Därifrån kunde vi ta broarna ut till både Fotö och Hälsö. På bilden har vi tagit oss ytterligare norrut. Via en båt har vi kommit till Källö-Knippla. En fin liten ö där vi också passade på att ta ett bad från klipporna. 


Filmklipp med klippbad från Källö-Knippla


Utsiktsplatsen från Källö-Knippla. Härifrån ser man runt stora delar av den norra skärgården. Vi ser bl.a. Carlstens fästning på Marstrand. För att hjälpa till och visa vad det är man ser finns det en rund skylt som pekar ut de olika objekten i 360 graders riktning. Smart sätt att hjälpa folk att upptäcka vad det är man ser när man blickar ut mot havet och den avlägsna horisonten.  


Efter att vi besökt 6 olika öar valde vi att ta en cykel öl på Hönö. Det blev en lager för mig och någon mer mustig Irländsk variant för Elias. 


Cyklarna har vi parkerat utanför restaurangen/baren. Det börjar komma lite regnstänk och vi monterar våra kapell över cykelkorgarna. Efter ölen började vi jobba oss hemåt. Det blev ytterligare en ö på hemvägen. Vi stannade till på Kalvsund. Vi hann därmed besöka hela 7 olika öar på en dag. Vi missade två öar, Grötö och Rörö. En dam som vi träffade på en av båtarna berättade att vi missat den finaste ön som hon menade var Grötö. Därmed finns det också en anledning för oss att återkomma vid ett annat tillfälle. Det funkar fint att även åka ut här med bil och husbil som man så vill.  


Istället kom vi hem till vandrarhemmet till kvällen. Vi laddar med lite egen gjord kvällsmat. Sedan går vi och lägger oss tidigt för att vara utvilade till morgondagens cykling.


Cyklingen hem till Halmstad har börjat. Här lämnar vi Björkö och tar oss med vägfärjan in till fastlandet. Från Hjuvik dit båten kommer har vi ca 3 mil till Göteborg . Vi planerar stopp utmed södra stranden på Göta älv där vi tänker ta frukost. 


Efter någon timmas cykling når vi frukoststället utmed Göta Älv. Det blev Hotell Dockyard som ligger strax väster om brofästet om den stora Göta Älvsborgsbron. Här stannade vi och tog en kaffe och en ost-och skinkfralla. Det känns bra att veta att vi ska följa kusten i stort sett hela vägen ner till Halmstad. 


Framåt 12-tiden blir det dags för lunch. Här har vi kommit till Särö. Vi hittade ett fin restaurang nedanför Säröhus hotell. Den låg alldeles vid vattenkanten. Här blev det en torskrygg toppad med färska räkor. Det smakade bra. Nu har vi fått lite extra energi och kan fortsätta färden ner mot Kungsbacka och Onsalahalvön. 


Värmen låg på och det blev en del cykling i backar. Det tog på krafterna, men nu är vi snart i mål på första deletappen. Endast ca 7 km kvar till Gottskär. 


Framme vid Gottskär Hotell. Vi började med att beställa varsin cykel öl. Vi hann inte ens ta av oss cykelkläderna. Ölen smakade gott efter cyklingen. 


Cykeln parkerade vi utanför vår hotellrumsdörr. Vi använder cykeln som torkställ för att torka och vädra våra cykelkläder. Nu ska vi duscha och byta om för att sedan gå ner till hamnen och se om vi hittar något bra matställe. 


Hemma igen efter en god middag på Gottskärs Hamnkrog. Nu tar vi en kopp te och laddar inför den andra etappen imorgon. Vi kopplar av med att spela wordfeud. En app där man tävlar med varandra genom att bygga nya ord. Orden får precis som korsord byggas både lodrätt och vågrätt. Appen kollar själv med svenska ordlistan om ordet man valt verkligen finns.  


Som framgår av bilden förlorade jag mot Elias.
Han vann med 300 poäng mot mina 279 poäng.


Inför dagens andra etapp ner till Varberg laddar vi upp med en rejäl hotellfrukost. 


Nu är vi redo för avfärd mot Varberg ca 9 mil söderut. Det känns som en hanterbar sträcka, men hotellchefen varande oss lite för stora backar på vägen ner till Åsa. Efter Åsa utlovade han enklare cykling med mer platt väg. Vi får se om han har rätt - nu kör vi...


Här har vi kommit till Åsa och javisst vi har klarat några av mördarbackarna. Det var dock inte så farliga som vi först hade trott. Efter en kanelbulle och lite dricka på ICA i Åsa fortsatte färden söderut mot Bua där vi bl.a. passerade kärnkraftverket Ringhals. 


Framåt eftermiddag kom vi fram till Varberg och Hotell Fregatten. Ett hotell som ligger i anslutning till gästhamnen, nästan där färjeterminalen till Danmark låg förr i tiden. Ett medelklass hotell som var helt Ok att bo på. 


Elias studerar en gammal cykel. Hur tänkte de när de konstruerade sådana här cyklar förr? Kanske ska vi byta mot våra gravel sportcyklar, fast då lär vi nog inte komma hem den här veckan 😀


I hotellpaketet ingick det middagsbuffé, så vi behövde inte tänka på att leta restaurang den här kvällen. 


Det är alltid bra med buffé för då får man ta hur mycket man vill. Det blev tre portioner med panerad fisk och remouladesås för Elias.   


På hotellet ställde vi cyklarna i ett förråd. 


Hotellfrukost igen inför dagens sista etapp ner till Halmstad. Rutten är beräknad till ca 10-11 mil. En lagom tur och vi ser fram emot att idag kunna slutföra hela cyklingen från Göteborg. 


Vädret var härligt med sol och blå himmel. Här har vi kommit till Glommen där vi stannar för en vätskepaus. 


Filmklipp cykling i 35 km/h



När vi anlände till Falkenberg fick vi SMS från KA. Han håller med servicebilen på Ugglarps camping. Istället för lunch i Falkenberg fortsatte vi mot Ugglarp där vi fick en bulle och lite öl. Färden kunde sedan fortsätta mot Steninge, Haverdal, Vilshärad och Tylösand. 


Filmklipp Elias cyklar in i Tylösand


Framåt eftermiddagen anländer vi Halmstad. Här utanför Halmstad slott sluts cirkeln. För två år sedan startade vi cyklingen här. Då följde vi Kattegattleden söderut ner till Helsingborg. Nu har vi också klarat att cykla hit från Göteborg. Därmed är hela Kattegattleden avklarad. Vi gör segertecken och nu ska vi hem och fira med lite bubbel på Söderkaj. 



Genomsnittsfarten i aktiv cykling från Göteborg blev 19 km/h. 


Den totala distansen Kattegattleden från Göteborg inklusive cyklingen ute i den norra skärgården blev 33 mil. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar