måndag 12 augusti 2024

Falun

Vi påbörjar resan upp till Falun - en sträcka på ca 60 mil. Här har vi stannat på en rastplats utanför Isaberg Gisslaved. Dags för lite medhavd frukost med lite kaffe. 


Vi närmar oss Falun, men först tog vi en extra runda förbi Avesta. Här tittade vi på världens största dalahäst. En häst i betong 13 meter hög och en vikt på på ca 60 ton. 


Efter att ha checkat in och sovit en natt på Falun Hotell reste vi till Hovsjö ca 8-9 km söder om Falun. Det är där Emanuel bor på sitt korridorboende. Här ser vi hans rum. Han låter HBK halsduken hänga i fönstret. Rummet innehåller säng, garderob, skrivbord och ett handfat. Gemensam toalett finns ute i korridoren. Det är ett lugnt boende. Bara Emanuel och någon till bor där. Billigt är det också endast 
2 800 kr per månad. 


Vi åkte vidare till Falu koppargruva. Där hade vi bokat en guidad visning. Vi fick gå ner ca 60 meter under jorden. Där fanns många gångar och stora salar. En intressant visning. Vi fick en känsla över hur stor denna gruvdrift var när den var som störts. Den är numera nedlagd sedan 1992. 


Vi gick en runda i Falun Centrum. Vi tittade bl.a. inom Falun Museum och gick igenom olika stadsdelar och byggnader i Falun. Sedan var det dags för en paus och en öl. 


Vi skulle ut och äta på kvällen. Här laddar vi upp med lite fördrink på hotellets utegård. 



Nästa dag tog vi en bilrunda runt Falun och dess omgivningar. Här har vi kommit till backhoppnings banan. Uppe på höjden byggdes en bänk till minnet av Carl XVI Gustav 50 års jubileum. Emanuel har byggt en liknande bänk till kungen i Växjö. Fast den var inte gjord i sten, utan av småländskt trä. 


Sista dagen i Falun och nu ska vi påbörja hemresan. Vår ID4 står parkerad bredvid Emanuels S60. 
Vi befinner oss på parkeringen i Hovsjö där Emanuel bor.


Här bor Emanuel. Huvudingången syns bakom Emanuel. Nu är det dags att ta farväl av Emanuel. Här tar allt slut. En sista kram, lycka till framöver och hej då. 


Vi satsade på hemfärd söderut mot Karlstad. Sedan girade vi 90 grader och satte västlig kurs. Efter ett antal dagar i inlandet var vi sugna att komma till västkusten och havet. Flaggan och den slutliga destinationen sattes på Smögen. Enligt navigatorn anländer vi Smögen kl. 14:46. 


Framme i Smögen och här går vi på den berömda Smögenbryggan. Det är härligt väder och mycket folk. Vi går hela vägen till norra sidan för att komma till Smögens badplats.


Elias på Smögens badplats. Han har just tagit ett svalkande dopp i havet.


Filmklipp Elias badar från klipporna i Smögen.




Stoppet i Smögen avslutades med en räkmacka på Eklöfs utmed Smögenbryggan. Nu har vi fått kvällsmat och sista etappen hem till Halmstad kan påbörjas. 


Hemresan väljer vi att ta via Lysekil och vägfärjan över Gullmarsfjorden. Sedan fortsätter vi utomskärs och går mot Stenungssund via både Orust och Tjörn. Från Stenungssund går vi på E6:an. Därifrån blev det motväg hela vägen hem till Halmstad. Det blev en vacker kvälls körning hem. Solen går långsamt ner i väster och vi får en härlig utdragen solnedgång. Flygfyren på Nyårsåsen hälsade oss välkomna hem till Halmstad vid 23-tiden. Totalt sett en härlig utflykt - en vecka tur/retur Falun och ca 130 mil. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar