söndag 25 augusti 2024

Roadtrip Öland

 

I lördags tog vi en roadtrip där vi åkte genom hela öland. Vi började att åka söderut. På bilden har vi just varit och tittat på fyren långe Jan. Det var fint väder och här längs i söder. På Ottenby fågelstation fanns det många fågelskådare. Resan fortsatta tillbaka norrut längs Ölands yttersida ut mot Östersjön. 


Efter att vi kommit tillbaka till mitten av Öland i höjd med där Ölandsbron ansluter gjorde vi en tvär gir och gick rakt västerut med siktet inställt på Färjestaden. Här har vi kommit till Arontorp strax utanför Färjestaden. Nu blir det lunch i form av Ölands klassiska kroppkakor. Till efterrätt kör vi pannkakor.


Bilresan fortsatte norrut och här har vi passerat både Böda Strand och Byxelkrok. Vi har kommit så långt man kan komma till Ölands norra udde. I bakgrunden ser vi fyren långe Erik. Senare mot kvällen vände vi tillbaka där vi gjorde laddstopp i Borgholm. Här passade vi också på att ta lite kvällsmat på en av restaurangerna utmed hamnen i Borgholm. Sedan kunde hemresan påbörjas. Det blev en heldag. Vi kom hem igen till Alvesta vid 22-tiden. Då hade vi avverkat 60 mil.

söndag 18 augusti 2024

måndag 12 augusti 2024

Sista rycket

Sommaren och semestern börjar gå mot sitt slut. Nu har vi en vecka kvar där vi inte har så mycket planerat. Det kom en fin dag och då passade vi på att åka till stranden i Tylösand. På bilden ser vi Elias, Elvina och Sam. En härlig dag med mycket folk på stranden. 


Här har vi gjort en förflyttning från Tylösand beach till Tylösands handikapp bad. På vägen tog vi med hämtpizza från Punch. Jag och Elias cyklar. Cyklarna syns parkerade längst bak  i bilden vid den blåa skylten. Härifrån kunde vi komma hem ganska snabbt via Prins Bertil leden. 
 

Emanuel tillbringade en vecka av sin semester i Halmstad. Här ligger han och gosar med katten i våra utemöbler på Söderkaj. 


Jag och Elias tog en cykeltur upp på Nyårsåsen i Halmstad. Här har vi letat upp flygfyren som vi brukar se när vi kommer på E6:an utanför Getinge och Kvibille. 


En cykeltur till Harplinge. Sedan vidare till Ringenäs, Tylösand och Halmstad. Här sitter vi på ICA i Harplinge och tar en paus.


Det fanns inte så mycket att välja på i ICA butiken, men vi hittade lite frukt och några kanelgifflar.


En bilutflykt till Sennan och Virse Hatt. Vi gick  upp på toppen och runt hela berget. Här har Elias hittat trollet på berget. 


Markus och Jakob skaffade en ny båt i sommar. Här har den kommit till sin hemmahamn på båtplats 65 i Nissan och båtklubben Najaden. En fin snipa som verkar både rymlig och sjösäker. 
Den har gott om plats med sina 10.2 meter längd och en vikt på ca 4 ton.  


Elvina är ute paddlar kajak i Nissan. Med sig har hon också Sam som färdas stående på en SUP.


En kväll på söderkaj. Vi rundar av med en ostbricka och lite rött vin. 


Filmklipp: Jag och Elias åkte till Vapnö för en flightspotting
av ett inkommande flygplan till Halmstad Flygplats


En utflykt ut på Bjärehalvön. Här har vi kommit till Kattvik. Vi äter en medhavd frukost. Det smakade gott med lite kaffe och frallor. Färden fortsätter ut mot Hovs Hallar.


Den medhavda frukosten består av frallor, mjukost och gurka som vi skivar upp och toppar med.


Vi går vandringsleden på Hovs Hallar. Vi börjar att gå nedför mot havet direkt från parkeringen.
Sedan håller vi österut för att slutligen nå halvgrottan och påbörja vandringen uppåt igen. Här längst ner vid havet där klippan går nästan ända ut till havet lägger Elias en minnessten. Vi får se om den ligger kvar nästa gång vi kommer.


Vädret och kvällen blev allt finare. Vi fick ett ryck och satsar på att avsluta kvällen i Helsingör. Här har vi kommit till torget i Helsingör. En härlig kväll med mycket liv och folk ute på stan. 


På torget blev det två röda, en grön och liten gammeldansk. 


Filmklipp, Victoria kör hem från Helsingborg


Elias har just kommit tillbaka med EL-cykeln. Han har varit och handlat basvaror till lunchen. Ett kraftigt regn har gjort att han är helt genomvåt. Men skönt att komma hem och ta en varm dusch.


Elias och 91:an vid Norre port i Halmstad. 


Lördag och sista semesterdagen i Halmstad. Packning påbörjas för att åter resa till Alvesta efter 6 veckors semester i Halmstad. Nu är allt över - och det blir till att jobba ett år till...


Hemma i Alvesta. Bilen töms på packning och vi påbörjar installationen i Tingshuset.

 

Falun

Vi påbörjar resan upp till Falun - en sträcka på ca 60 mil. Här har vi stannat på en rastplats utanför Isaberg Gisslaved. Dags för lite medhavd frukost med lite kaffe. 


Vi närmar oss Falun, men först tog vi en extra runda förbi Avesta. Här tittade vi på världens största dalahäst. En häst i betong 13 meter hög och en vikt på på ca 60 ton. 


Efter att ha checkat in och sovit en natt på Falun Hotell reste vi till Hovsjö ca 8-9 km söder om Falun. Det är där Emanuel bor på sitt korridorboende. Här ser vi hans rum. Han låter HBK halsduken hänga i fönstret. Rummet innehåller säng, garderob, skrivbord och ett handfat. Gemensam toalett finns ute i korridoren. Det är ett lugnt boende. Bara Emanuel och någon till bor där. Billigt är det också endast 
2 800 kr per månad. 


Vi åkte vidare till Falu koppargruva. Där hade vi bokat en guidad visning. Vi fick gå ner ca 60 meter under jorden. Där fanns många gångar och stora salar. En intressant visning. Vi fick en känsla över hur stor denna gruvdrift var när den var som störts. Den är numera nedlagd sedan 1992. 


Vi gick en runda i Falun Centrum. Vi tittade bl.a. inom Falun Museum och gick igenom olika stadsdelar och byggnader i Falun. Sedan var det dags för en paus och en öl. 


Vi skulle ut och äta på kvällen. Här laddar vi upp med lite fördrink på hotellets utegård. 



Nästa dag tog vi en bilrunda runt Falun och dess omgivningar. Här har vi kommit till backhoppnings banan. Uppe på höjden byggdes en bänk till minnet av Carl XVI Gustav 50 års jubileum. Emanuel har byggt en liknande bänk till kungen i Växjö. Fast den var inte gjord i sten, utan av småländskt trä. 


Sista dagen i Falun och nu ska vi påbörja hemresan. Vår ID4 står parkerad bredvid Emanuels S60. 
Vi befinner oss på parkeringen i Hovsjö där Emanuel bor.


Här bor Emanuel. Huvudingången syns bakom Emanuel. Nu är det dags att ta farväl av Emanuel. Här tar allt slut. En sista kram, lycka till framöver och hej då. 


Vi satsade på hemfärd söderut mot Karlstad. Sedan girade vi 90 grader och satte västlig kurs. Efter ett antal dagar i inlandet var vi sugna att komma till västkusten och havet. Flaggan och den slutliga destinationen sattes på Smögen. Enligt navigatorn anländer vi Smögen kl. 14:46. 


Framme i Smögen och här går vi på den berömda Smögenbryggan. Det är härligt väder och mycket folk. Vi går hela vägen till norra sidan för att komma till Smögens badplats.


Elias på Smögens badplats. Han har just tagit ett svalkande dopp i havet.


Filmklipp Elias badar från klipporna i Smögen.




Stoppet i Smögen avslutades med en räkmacka på Eklöfs utmed Smögenbryggan. Nu har vi fått kvällsmat och sista etappen hem till Halmstad kan påbörjas. 


Hemresan väljer vi att ta via Lysekil och vägfärjan över Gullmarsfjorden. Sedan fortsätter vi utomskärs och går mot Stenungssund via både Orust och Tjörn. Från Stenungssund går vi på E6:an. Därifrån blev det motväg hela vägen hem till Halmstad. Det blev en vacker kvälls körning hem. Solen går långsamt ner i väster och vi får en härlig utdragen solnedgång. Flygfyren på Nyårsåsen hälsade oss välkomna hem till Halmstad vid 23-tiden. Totalt sett en härlig utflykt - en vecka tur/retur Falun och ca 130 mil. 

Kattegattleden

Cykel utflykten Göteborg - Halmstad via Kattegattleden börjar med en tågresa upp till Göteborg. Efter några dagar i Göteborgs norra skärgård är tanken att vi ska cykla tillbaka till Halmstad. Cyklarna surrar vi fast här i tågets vagn för cyklar mm. Sedan går vi längre in i tåget och hittar en sittplats. 


I Göteborg tog vi en lunch sedan blev det cykling ca 2,5 mil ut på Hisingen och Torslanda. Här har vi kommit till Hjuvik därifrån alla vägfärjor går till Hönö och Björkö. Vi inväntar färjan till Björkö. Den syns i lite gul nyans i bilden. Det var en kort tur. Det tog bara bara 10 min att komma till Björkö.  


Här har vi kommit till vandrarhemmet på Björkö. Här bor vi billigt för 500 kr natten. Vi kommer att stanna här några nätter för att utforska öarna i Göteborgs norra skärgård. 


Första kvällen på Björkö. Vi cyklar någon kilometer ner till hamnen. Här tog vi en rejäl räksmörgås på restaurang Seaside. Intressanta räksmörgåsar som serverades på varma stenfat.  


Nästa dag cyklar vi runt på de olika öarna. En del hade bro mellan, medan andra krävde en båttur. Från Björkö tog vi oss vidare med båt via Hjuvik till Hönö. Därifrån kunde vi ta broarna ut till både Fotö och Hälsö. På bilden har vi tagit oss ytterligare norrut. Via en båt har vi kommit till Källö-Knippla. En fin liten ö där vi också passade på att ta ett bad från klipporna. 


Filmklipp med klippbad från Källö-Knippla


Utsiktsplatsen från Källö-Knippla. Härifrån ser man runt stora delar av den norra skärgården. Vi ser bl.a. Carlstens fästning på Marstrand. För att hjälpa till och visa vad det är man ser finns det en rund skylt som pekar ut de olika objekten i 360 graders riktning. Smart sätt att hjälpa folk att upptäcka vad det är man ser när man blickar ut mot havet och den avlägsna horisonten.  


Efter att vi besökt 6 olika öar valde vi att ta en cykel öl på Hönö. Det blev en lager för mig och någon mer mustig Irländsk variant för Elias. 


Cyklarna har vi parkerat utanför restaurangen/baren. Det börjar komma lite regnstänk och vi monterar våra kapell över cykelkorgarna. Efter ölen började vi jobba oss hemåt. Det blev ytterligare en ö på hemvägen. Vi stannade till på Kalvsund. Vi hann därmed besöka hela 7 olika öar på en dag. Vi missade två öar, Grötö och Rörö. En dam som vi träffade på en av båtarna berättade att vi missat den finaste ön som hon menade var Grötö. Därmed finns det också en anledning för oss att återkomma vid ett annat tillfälle. Det funkar fint att även åka ut här med bil och husbil som man så vill.  


Istället kom vi hem till vandrarhemmet till kvällen. Vi laddar med lite egen gjord kvällsmat. Sedan går vi och lägger oss tidigt för att vara utvilade till morgondagens cykling.


Cyklingen hem till Halmstad har börjat. Här lämnar vi Björkö och tar oss med vägfärjan in till fastlandet. Från Hjuvik dit båten kommer har vi ca 3 mil till Göteborg . Vi planerar stopp utmed södra stranden på Göta älv där vi tänker ta frukost. 


Efter någon timmas cykling når vi frukoststället utmed Göta Älv. Det blev Hotell Dockyard som ligger strax väster om brofästet om den stora Göta Älvsborgsbron. Här stannade vi och tog en kaffe och en ost-och skinkfralla. Det känns bra att veta att vi ska följa kusten i stort sett hela vägen ner till Halmstad. 


Framåt 12-tiden blir det dags för lunch. Här har vi kommit till Särö. Vi hittade ett fin restaurang nedanför Säröhus hotell. Den låg alldeles vid vattenkanten. Här blev det en torskrygg toppad med färska räkor. Det smakade bra. Nu har vi fått lite extra energi och kan fortsätta färden ner mot Kungsbacka och Onsalahalvön. 


Värmen låg på och det blev en del cykling i backar. Det tog på krafterna, men nu är vi snart i mål på första deletappen. Endast ca 7 km kvar till Gottskär. 


Framme vid Gottskär Hotell. Vi började med att beställa varsin cykel öl. Vi hann inte ens ta av oss cykelkläderna. Ölen smakade gott efter cyklingen. 


Cykeln parkerade vi utanför vår hotellrumsdörr. Vi använder cykeln som torkställ för att torka och vädra våra cykelkläder. Nu ska vi duscha och byta om för att sedan gå ner till hamnen och se om vi hittar något bra matställe. 


Hemma igen efter en god middag på Gottskärs Hamnkrog. Nu tar vi en kopp te och laddar inför den andra etappen imorgon. Vi kopplar av med att spela wordfeud. En app där man tävlar med varandra genom att bygga nya ord. Orden får precis som korsord byggas både lodrätt och vågrätt. Appen kollar själv med svenska ordlistan om ordet man valt verkligen finns.  


Som framgår av bilden förlorade jag mot Elias.
Han vann med 300 poäng mot mina 279 poäng.


Inför dagens andra etapp ner till Varberg laddar vi upp med en rejäl hotellfrukost. 


Nu är vi redo för avfärd mot Varberg ca 9 mil söderut. Det känns som en hanterbar sträcka, men hotellchefen varande oss lite för stora backar på vägen ner till Åsa. Efter Åsa utlovade han enklare cykling med mer platt väg. Vi får se om han har rätt - nu kör vi...


Här har vi kommit till Åsa och javisst vi har klarat några av mördarbackarna. Det var dock inte så farliga som vi först hade trott. Efter en kanelbulle och lite dricka på ICA i Åsa fortsatte färden söderut mot Bua där vi bl.a. passerade kärnkraftverket Ringhals. 


Framåt eftermiddag kom vi fram till Varberg och Hotell Fregatten. Ett hotell som ligger i anslutning till gästhamnen, nästan där färjeterminalen till Danmark låg förr i tiden. Ett medelklass hotell som var helt Ok att bo på. 


Elias studerar en gammal cykel. Hur tänkte de när de konstruerade sådana här cyklar förr? Kanske ska vi byta mot våra gravel sportcyklar, fast då lär vi nog inte komma hem den här veckan 😀


I hotellpaketet ingick det middagsbuffé, så vi behövde inte tänka på att leta restaurang den här kvällen. 


Det är alltid bra med buffé för då får man ta hur mycket man vill. Det blev tre portioner med panerad fisk och remouladesås för Elias.   


På hotellet ställde vi cyklarna i ett förråd. 


Hotellfrukost igen inför dagens sista etapp ner till Halmstad. Rutten är beräknad till ca 10-11 mil. En lagom tur och vi ser fram emot att idag kunna slutföra hela cyklingen från Göteborg. 


Vädret var härligt med sol och blå himmel. Här har vi kommit till Glommen där vi stannar för en vätskepaus. 


Filmklipp cykling i 35 km/h



När vi anlände till Falkenberg fick vi SMS från KA. Han håller med servicebilen på Ugglarps camping. Istället för lunch i Falkenberg fortsatte vi mot Ugglarp där vi fick en bulle och lite öl. Färden kunde sedan fortsätta mot Steninge, Haverdal, Vilshärad och Tylösand. 


Filmklipp Elias cyklar in i Tylösand


Framåt eftermiddagen anländer vi Halmstad. Här utanför Halmstad slott sluts cirkeln. För två år sedan startade vi cyklingen här. Då följde vi Kattegattleden söderut ner till Helsingborg. Nu har vi också klarat att cykla hit från Göteborg. Därmed är hela Kattegattleden avklarad. Vi gör segertecken och nu ska vi hem och fira med lite bubbel på Söderkaj. 



Genomsnittsfarten i aktiv cykling från Göteborg blev 19 km/h. 


Den totala distansen Kattegattleden från Göteborg inklusive cyklingen ute i den norra skärgården blev 33 mil.