torsdag 29 december 2022

Gott Nytt år till alla !

 

I år firar vi nyår från lägenheten på Söderkaj i Halmstad. Menyn blir klassisk, champagne med havskräftor till förrätt. Till huvudrätt blir det oxfilé och potatisgratäng med ett franskt årgångsvin. 
Ska bli härligt med en lugn och skön nyårsafton. Vid 12-slaget går vi nog ut till övriga som brukar dyka upp nere vid bryggorna och skålar in det nya året. 

Båtar som har det lite tufft i motsjön

 

Klippet är taget från Haulover inloppet i Miami. 
De har gjorts flera filmer på temat Haulover inlet. 
Här kommer ett av dem. Klicka på filmen. 

Champinjonsoppa

 

Mellandagarna lite ledigt och nu blir det dags för lunch. Elias är i färd med att göra en hemlagad champinjonsoppa. 


Här syns uppställningen inför vi påbörjar monteringen. Till höger skivade champinjoner och hackad lök. Vätska till soppan i mitten består av mjölk och grädde. Till vänster har vi smaksättningen. Timjan, peppar, grönsaks- och kantarellfond. Enkelt o gott!

onsdag 28 december 2022

Motorbyte på tvättmaskinen

Här ligger felet på tvättmaskinen. Det var motorn som orsakade kortslutning så att säkringen gick i husets säkringsskåp. Nu är den portlockad - det var ganska lätt. 2 bultar och två snabbkopplingar samt ett litet jordfäste. Sedan var det bara att ta loss den från sina upphängningsaxlar. 


Den nya motorn är monterad längst ner till höger där drivbandet vänder på motoraxeln. Just  nu sker ett slutligt test av ett helt tvättprogram. Det har snart gått en timme nu och ännu har det inte löst ut någon säkring. Jag tror jag vågar ta ut segern över att fixat tvättmaskinen. Motorn kostade 2100 kr och beställdes från www.fixpart.se. 



 

Julafton i Alvesta

 

Julklappsöppning hemma i Alvesta. En lugn och stillsam jul tillsammans hela familjen. Det var rimläsning på måna av julklapparna så vi det i princip hela kvällen att få allt utdelat. 


Tomte Elias förbereder en omgång julklappar som ska delas ut. 

lördag 24 december 2022

Köttbullarna snart klara

 

Sista omgången köttbullar ligger på stekpannan och är snart klara. Det bliv riktigt lyckat. Runda fina välsmakande köttbullar till jul. Recept: 1 kg blandfärs, 2 ägg, 2 dl ströbröd, 2 gula lökar. Till kryddning: 3 teskedar salt, 35 pepparkorn + 5 kryddpepparkorn mortlade. Sedan börjar man med att köra dem i ugnen 10 min 150 grader, så håller de formen fint när de hamnar i stekpannan. Nu är det snart jul.

vv

torsdag 22 december 2022

Värmeelementet är bytt utan resultat

 

Titta så fint det nya värmeelementet till tvättmaskinen ser ut. Det gamla till höger
har nog gjort sitt. Det ser ut att vara bränt på sina ställen. Det är måste vara felet. 
Dags att montera det nya och hoppas på det bästa. 


Innan jag stoppade in det nya värmeelementet under under trumman gjorde jag en inspektion. Jag hittade massor med ludd och skräp. Det här måste jag ta bort tänkte jag. 


Närbild på ansamlingen av ludd och tygrester. Jag fick bort allt och det nya värmeelementet monterades. Tyvärr uppstod i stort sett samma fel igen. Den går igång några minuter, men sedan utlöser säkringen. Finns bara en sak att göra. Nu går jag mot att det kan vara motorfel. Sagt och gjort - jag hittade motorn på nätet och en ny beställdes för 2100 kr. Om ett par dagar kommer den och då hoppas jag verkligen att maskinen kickar igång igen. 


Att jag gick vidare med att göra det själv beror på
denna film. Kolla själv - så enkelt det ser ut. 

lördag 17 december 2022

Tvättmaskinen har gått sönder

 

I veckan gick vår tvättmaskin sönder. Ett märkligt fel inträffar när vi försöker tvätta. Den startar och börjar arbeta, men efter någon minut så blir det kortslutning och säkringen utlöser i EL-skåpet. Jag tänkte att det är något fel i kretskorten och att det blir nog till att köpa ny tvättmaskin. 


Men föst gjorde jag en undersökning på Internet för att se om någon hade haft liknande problem. Jag fick flera träffar där många pratade om tvättmaskinens värmeelement. Jag kände att det kan vara logiskt eftersom tvättmaskinen startar och att säkringen går först efter någon minut. Kan det vara så att när värmen stiger i elementet och når en viss nivå så blir det överbelastning och säkringen går. Jag tog bort bakstycket på tvättmaskinen. Värmeelementet sitter under trumman dit alla EL-kablar går.


Här syns bakstycket på värmeelementet. Den avlånga metallformade plattan med rundade ändar. Den sitter fast med en mutter i mitten. Fyra kablar med snabbkopplingar är anslutna. Jag tog bort alla kablarna, efter att jag först tagit detta foto, Det gäller att kunna återmontera allt rätt också. Sedan skruvade jag bort muttern i mitten och drog ut hela bakstycket. 


Här syns hela värmeelementet. På bilden ser vi bakstycket till vänster och till höger doppvärmaren som går in tvättmaskinen. Man ser tydlig hur doppvärmaren är svart på några ställen. Kan det vara så att den blir överhettad på just dessa ställen? Jag hoppas att felet är identifierat, för nu beställer jag nytt värmeelement. Jag hittade en reservdels leverantör på nätet: www.fixpart.se. Det kostade 640 kr inklusive frakt. Det ska bli spännande att montera in det nya elementet näst vecka och se om tvättmaskinen kommer igång igen.  

söndag 11 december 2022

Julmarknad på Söderkaj

 

Här sitter vi en lördag eftermiddag vid restaurang Söderfamiljen. Det var julmarknad på kajen och här har vi nytt köpt lite värmande glögg spetsad med mörk rom. Till det en wienerkorv. 


Här säljer de glögg och det var även skönt med alla eldfaten som var utplacerade. Gott att kunna stå där en stund och värma sig. 

söndag 27 november 2022

Vi testar cykelbelysningen i Aleskogen

 

Den nya cykelbelysningen lyser bra. Styrkan är
hela 1000 lumen. Här stickar jag och Elias ut på
en testrunda i Aleskogen. 

På väg till Stockholm

 

Här står jag på centralstationen i Alvesta. Ny arbetsvecka och det blir ett tredagars uppdrag till Stockholm. Vi ska ha chefskonferens för ett 100-tal chefer. Sedan ska jag och några kollegor göra ett manus och spela in en film med lite budskap ut till våra medarbetare. Filmen ska läggas ut på vårt Intranät. På fredag blir det hemfärd och så satsat vi nog på Söderkaj till helgen. 

söndag 6 november 2022

KA 85 år

 

I lördags var vi få 85 års kalas i Trönninge. KA fick en tavla som Ebba målat. 


Vi åt en mustig och fin höstgryta till middag. Här har vi kommit till kaffet som intar i uterummet. 

söndag 30 oktober 2022

söndag 23 oktober 2022

Robotgräsklipparen har gjort sitt

 

Idag har jag och Elias jobbat med Robotgräsklipparen. Gräset har slutat växa och det är dags för robotklipparen att få komma in i stugvärmen. Vi börjar med att tvätta och rengöra både laddstation och klipparen. Sedan demonterar vi hasplåten, lagerhuset och knivdisken. Då blir det enklare att rengöra klipparens undersida. Vi skruvar också bort de gamla knivarna.  


Robotklipparen har kommit in i stugvärmen. Det är viktigt att jag snabbt tar in den i värmen så att vatten och fukt från rengöringen snabbt avdunstar. Jämte robotklipparen ligger bl.a. knivdisken. Den lilla runda delen ovanpå är lagerhuset med tillhörande lager. Jag upplevde att ljudnivån hade ökat lite vid klippning och misstänker att det beror på att lagret är slitet. Nu beställde jag nytt lager från GPL-shop i Göteborg. Det kostade 65 kr. När det kommer hem i brevlådan monterar vi ihop allt igen. Sedan ska vi bara ladda upp batteriet och ställa den på långtidsförvaring i ett varmt förråd. 

måndag 17 oktober 2022

Emanuels första bil

 

I lördags slog Emanuel till och köpte sin första bil. Det blev en Volvo S60, årsmodell 2007. Den hade gått 24 000 mil, men var i väldigt fint skick. Dragkrok, parkeringsvärmare, AC klimatanläggning, parkeringssensorer mm. Lite roligt också att den hade den stora bensinmotorn på 170 hk.


Vi började rundan tidigt på morgonen för att beta av alla bilarna från Blocket 
som vi lagt som favoriter. Det blev en runda till Ängelholm, Helsingborg, Svalöv, 
Eslöv och slutligen Lund. Avgörandet kom sedan att stå mellan två bilar. En silvermetalic
S60 i Lund och en svart i Lund. Efter lite prisförhandlingar blev det till sista den svarta i Lund.
Affären var klar vid 16-tiden och sedan kunde vi påbörja hemfärden till Halmstad. 


Här sitter Emanuel i soffan och studerar instruktionsboken till sin nya Volvo S60. När vi läst igenom utvalda sidor ska vi gå ner i garaget och prova om vi får igång parkeringsvärmaren. Den gick igång utan problem och nu gäller det att lära sig hur man programmerar tiduret. 

söndag 9 oktober 2022

Emanuel flyttar till Halmstad

 

I fredags åkte jag in till Växjö för att hämta Emanuel på Peab. Han hade just lämnat tillbaka tjänstebilen och nu återstår det bara att lämna tillbaka nycklarna som han håller i handen. Arbetskläder och annan utrustning är packad i säcken till höger. Nu bär det av till Halmstad. På måndag börjar han på sitt nya jobb Peab i Halmstad. Han ska träffa chefen kl.8.00 över en fika sedan blir det att åka lite rundor i Halmstad för att kolla in alla projekt som Peab deltar i.


I lördags åkte jag och Emanuel runt till olika bilhandlare för att titta på bilar. Han är ute efter en relativt billig bil i prisklassen runt 30 tkr. Här är vi på Autocentrum utmed Laholmsvägen. En ganska fin Volvo S60 som gått 14 000 mil för 39 tkr. Lite över budget, så vi fortsätter titta runt på fler ställen. 


En annan bilhandlare på Svarvaregatan. En Saab 93 för ca 25 tkr. 


Här har vi en Volvo S60 som gått ca 25 000 mil. Ganska fint skick och prislapp på 25 tkr. Det blev nästan köp här, men det sprack i sista stund. Anledningen var att det var en hybridbil som gick både på bensin och gasdrift. En kombination som Markus avrådde från. Jakten på den rätta bilen fortsätter...

måndag 26 september 2022

Grillade foliepaket

 

I helgen var vi på Söderkaj igen. Bl.a. för att hälsa på Elvina och katten Pelle som numera bor där. Det börjar gå mot höst, men vi väljer ändå att grilla lördagsmaten med en känsla av sommar. Jag och Elias gör fina foliepaket där vi lägger in laxfilé, purjolölk, rödlök, dill, citron, salt och några klickar smör. Sedan lägger vi det på grillen i ca 15 min och det är klart och äta. Till det kör vi ugnsbakad potatis. Till Evlina och Victoria grillar vi hemmagjorda vegetariska biffar. 

måndag 19 september 2022

Cykeltur runt nyårsåsen

 
I lördags tog jag och Elias en cykeltur som vi kan kalla för nyårsåsen runt. Vi cyklade rundan: Kärleken - Holm - Kvibille - Harplinge - Vilshärad - Ringenäs - Frösakull - Tylösand - Halmstad. En runda på ca 6 mil. Fast lite fusk var det - för vi hade EL-assistans hela vägen 😅. På bilden är vi utanför Kvibille och bredvid E6:an där fortfarande står kvar en husvagn på en pelare som minne efter en sedan länge nedlagd plasts för en husvagnsåterförsäljare. 


Här har vi kommit till Börjes Konditori i Harplinge. Det ska bli gott med en fika. Det var åtskilliga koppar kaffe och fika som gick åt här genom åren när Gyllene Tider pausade från repetitionerna på klassiska Börjes konditori. Vem var egentligen Börje, Jo han var bl.a. morfar till en annan känd Harplinge-artist; Mariette Hansson. 


Cykelturen vänder åter hemåt och här har vi kommit till Stenhuggeriet vid Grötvik. Badgästerna och klippdykarna har avslutat säsongen. Jag och Elias passar på att klättra uppför klippväggen för att begrunda utsikten. En respektingivande höjd. Särskilt när man försöker föreställa sig hur det känns att hoppa utför klippan och ner i vattenbassängen. Det såg vi många som gjorde i somras. Sammantaget en fin cykeltur i ett härligt höstväder. Nu ska vi hem och grilla lite god lördagsmat. 

söndag 4 september 2022

Nya lampa till EL-cykeln

 

Nu är den nya lampan till EL-cykeln monterad. Det blev en Light5 EB 1000. En liten smäcker lampa som lyser upp till 1000 lumen, vilket motsvarar en 75 watt glödlampa. Den är inköpt på nätbutiken


Tidigare hade jag en lampa med ficklampsbatterier. Denna är mycket bättre då den är kopplad direkt till cykelns El-motor batteri. Nu har jag alltid tillgång till ström och slipper jag tänka på att de gamla ficklampsbatterierna blir svagare och behöver bytas ut. Genom lite efterforskningar på YouTube lyckades jag hitta den fabriksmonterade lösa anslutningskabel från cykelns styrbox som var instoppad i ramen. Den här lösningen gäller min cykel som har Bafang motor. Sedan kan det finns andra lösningar  med t.ex. färdiga uttag till cyklar som använder motor från shimano, Bosch, Brose eller Yamaha.


Ett ljustest där jag ställt cykeln framför köksdörren. Den lyser upp fasaden och även en bit in i köket. 
Det är verkligen bra tryck i den här lampan. 


Lampan har inbyggd ljussensor och ställer själv in rätt ljusstyrka beroende på hur ljust eller mörkt det är ute. Här cyklar jag mitt på dagen och då ställer lampan in sig på dagljusläget med de två dioderna på sidorna av lampan. Det här läget är också effektivt och det syns bra när man kommer även mitt på dagen. Nu blir det till att köpa en lampa till och montera på den andra EL-cykeln. Fast nu går det lättare när jag vet hur jag ska montera och skarva EL-sladdar mm.  

måndag 22 augusti 2022

Emanuel och Edvin

 

Lördag kväll. Emanuel och Edvin sitter på Söderkaj och delar en Halmstad lager. De har tillsammans med några ytterligare kompisar bokat bord på restaurang Fridolfs senare till kvällen. Jag slag mig ner med grabbarna en stund för att dela en öl. 

torsdag 18 augusti 2022

Semester i Halmstad

 
De första semesterdagarna jobbade vi en del med lägenheten. Bl.a. sorterade vi om alla köksinventarierna i kökslådorna, så att vi får en smart och logisk förvaring. Här har vi kommit till sovrumsgarderoberna med spegelskjutdörrar. Vi inhandlade fler Elfa-hyllor och monterade in dessa. Nu kan vi fortsätta packa upp våra väskor och stuva in alla våra kläder mm.  


En dag tog vi tåget ner till Båstad. Vi skulle titta på damernas tennis turnering. Fördelen med att se damerna är att det är gratis entré. Det är bara att gå in och ur arenan som man vill. På bilden ser vi Amanda, Jens och Cina. Det blev en trevlig dag med lite lunch och vin nere i hamnen. 


Här har vi just kommit hem från Helsingborg. Vi har varit på Hornbach och inhandlat en ny gasgrill. Vi fick hem den i en stor låda. Den gick precis in i bilen. Här har vi börjat att packa upp alla delarna. Nu gäller det bara att få ihop det också. 


Ett annat projekt var att göra uteplatsen lite finare. Vi började med att rensa bort allt ogräs mellan markstenen. Sedan möblerade vi om och satte soffan in mot husväggen. Slutligen åkte vi bort till Rusta och köpte lite konstgräs. Pricken över i fick bli lite ny stämningsbelysning till kvällen. 


Vi lyckades få ihop grillen och nu ska det grillas. Elias laddar på med kyckling, sparris, paprika mm.
Det var riktigt kul att grilla med gas. Mycket enklare och betydligt mer avstressat när man inte behöver vara lika rädd för att bränna maten. En lyckad investering som jag tror vi kommer få mycket nytta av framöver. Den är också ganska enkel att rengöra med det grova galler som ligger ovanför brännarna. 


Ibland gick vi bort till Västergök och tog en dagens rätt. De har buffé med husmanskost. Ofta med flera rätter att välja på. Idag äter vi pannbiff med lök och potatis. 


Cykel med bred last. Vi har varit på Rusta - Flygstaden och köpt en dynkista. Det blev lite vinglig cykelfärd hem, men det gick bra. Jag höll mig till kanten och rammande varken andra cyklister eller fotgängare.  


Elias monterar ihop dynkistan. Den ska användas till att förvara och sortera all återvinning. T.ex. pant, PET, glas, plåt, etc. Vi ställer den på andra sidan vid kökets uteplats. Skönt att ha det sorterat och klart i plastväskor i dynlådan. När det blir fullt åker vi och tömmer vid närmaste återvinningsstation. 


På väg hem en kväll stannade vi till en stund i Norre Katts park. Här ligger Rotundan som ordnar gratis spelningar med halvkändisar. Det är bara att att sätta sig i publiken med en kaffe, öl eller vin. Sedan kan man fritt ta del av musik o show. På scen ser vi Felicia Takman. Hennes låtar ligger på Spotify. 


Elias har varit hos frisören. Skönt med lite mindre hår att ta hand om.  


Bostadsrättsföreningen ska tvätta och olja alla uteplatser som har trädäck ut mot innergården. Här hade vi ett land med växter som vi knappt visste om innan. Jag fick låna en El-häcksax av grannen. Det var bara att sätta igång och kapa ner växterna, så att de inte hänger ner över trädäcket. Det blev en rejäl hög som syns på fotot längst in mot husväggen. 


En dag tog vi cyklarna ut mot Grötvik för att bada. Vi tog bl.a. in på den nya stora hamnkrogen som ligger ute på piren. Det blev en öl och lite mat. När vi skulle gå på toa hittade vi denna lite konstiga lösning. Ett slutet toalettrum med dubbla toaletter. Hur har de tänkt här?


Två drinkar med fläder på 9:e våningen på Skybaren på nya Hotell Profil. 





Semestern närmar sig sitt slut och vi summerar det hela uppe på Skybaren. Här får man en ganska fin utsikt över Halmstad. Vi såg ut mot hamnen och havet, men också in mot centrum och Gallberget. 
Vi fick en fin sista kväll. Tropisk värme i luften vid vår kvällsvandring hem mot Söderkaj igen. 


Sista kvällen och nu lämnar vi lägenheten för denna gången. Alex och Elvina har kommit från Kristiansand och Norge. Nu tar de över lägenheten en vecka. Sköt om den väl och ha de så trevligt!