söndag 20 januari 2019

Min nya säkerhetslösning - en säker och smidig lösning

I veckan inhandlade jag en ny NAS enhet (Network Attached Storage) d.v.s. nätverksansluten lagringsenhet. Det blev en Western Digital My Cloud EX2 Ultra. På bilden syns själva enheten och det som behövs att ansluta med. Strömförsörjning och en nätverkssladd.  


En behändig liten enhet med plats för två hårddiskar. Varje hårddisk är på 2 TB d.v.s. 2000 GegaByte. Om varje foto normalt uppgår till 500 MB, så kan jag lagra ca 1 miljon foton på denna enhet. Då ingår också en spegling, eftersom jag har två hårddiskar som speglar varandra. Går en sönder, så lyfter jag på locket (se bilden), tar ut en av hårddiskarna och sätter i den nya. En väldig smidig och säker lösning.  


Här har jag ställt NAS-enheten på plats i ett datorskåp. Av de blå lamporna framgår att den är i drift och att båda diskarna är aktiva och kan ta emot lagring av dokument, foto mm. 


Från datorn kan jag logga in på NAS enhetens webbsida. Av den framgår det att jag har 1,9 TB utrymme kvar att lagra på. Det framgår också vad jag har laddat upp fördelat på filmer, foto, musik och övrigt. Den är ansluten till 3 molnenheter, d.v.s. jag kan nå den även från min mobil, Ipad och bärbar dator. 

Från datorn framgår det också att jag har mappat den till enhet X (längst ner i bilden). Det bästa är att allting sköter sig själv. Så fort jag ändrar i en fil, lägger till eller drar bort ett foto, etc, på datorn, så görs motsvarande ändring på NAS:en. Jag behöver överhuvudtaget inte fundera på säkerhetskopiering. Alla våra foton mm finns på tre ställen På datorns hårddisk och på två separata diskar i NAS:en. Det Känns väldigt skönt att ha detta säkrat. På köpet en smidig självgående lösning. Själva NAS:en kostade 3000 kr med diskarna och det var det värt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar