söndag 19 maj 2024

Cykeltur Alvesta-Halmstad 14 mil

 

Lördag morgon kl. 6.00. Här står vi redo med våra nya Gravel cyklar. Cykelkläderna passar perfekt och vi känner oss laddade att ge oss av mot Halmstad. Det ska bli intressant att cykla en sådan lång sträcka - det har vi aldrig gjort tidigare. Vi litar på cyklarna och hoppas att de är så bra som vi förväntar oss.  

Rutten till Halmstad är planerad via Banvallsleden. Det är nedlagd järnvägsled som går mellan Halmstad och Karlshamn. Den går nära förbi Alvesta. Vi ansluter till den någon mil söderut mot Vislanda. Sedan går färden vidare västerut mot Ryssby och Ljungby. Nästa etapp går mot Angelstad, Byholma och Lidhult. Den sista etappen går förbi Bygget, Gyltige och Simlångsdalen. Sedan är det bara finalen kvar för att slutligen komma till Halmstad.


Leden går fint över många sjöar och broar. Här körde tågen förr i tiden. Det var varierad körning på olika underlag. En nackdel var att halva sträckan gick på grusvägar. En fördel var att det var ganska plana vägar och stigar. Cyklarna gick bra. De är byggda för denna typ av körning - därav namnet gravel bikes. De är snabba på landsväg, men också tillräckligt robusta för att klara grus, stigar och lite ojämnt underlag. En perfekt kombination för äventyrscykling.  


Efter ca 2,5 timmars cykling passerar vi Lagan i Ljungby. Vi har haft högt tempo och snittat ca 23 km/h. Planen var att lägga Ljungby bakom oss och sedan stanna på något fint ställe för att ta en frukost. 


Vi hittade vårt frukoststopp i Angelstad. Packväskorna från cykelstyret krokades av och vi dukade upp vår frukost. Det blev ägg som vi skivade upp och lade på våra mackor. Sedan toppade vi med majonnäs. Till mackorna  hade vi drickyoghurt med smak av jordgubbar och blåbär. Det är viktigt att få i sig rikligt med mat och dryck för att klara en så här lång cykeltur på ca 10 timmar. 


Framåt 12.00 tiden når vi fram till Lidhult. Här har vi planerat att hitta något att äta på den lokala ICA butiken. Tempot har varit fortsatt högt, men nu ligger vi bra till. Mer än halva sträckan är avklarad. Vi har avverkat ca 9 mil. Nu har vi skaffat oss ett bra utrymme för att kunna ta det lite lugnare under resten av turen och ändå hinna fram till Halmstad under eftermiddagen och i god tid innan det blir kväll.    


ICA butiken hade en liten fikahörna. Vi köpte varsin kycklingsallad. Bra att den innehöll gott om pasta. Det ger oss energi i form av långsamma kolhydrater. Vi passar också på att fylla våra vattenflaskor som rymmer 0,7 liter. Därutöver har vi reservvatten i packväskan med Ramlösa.   


Från Lidhult återupptar vi färden. Nu laddar vi packväskan med energibars, som vi kan ta under cyklingen. Gott att ha när man känner behov av att få en extra energikick. Ovanpå packväskan ligger en översiktskarta. Navigeringen gick annars via en  cykel applikation i mobilen. Vi kör med Komoot. Där kan man lägga upp en rutt och sedan får man fram karta och position. På köpet får vi också en massa kördata om cyklingen som t.ex. aktuell fart, genomsnittsfart, höjdskillnader, kompasskurs etc.  


Här har vi stannat för en paus. Mitt på leden vid en lång ödslig raksträcka hittade vi en bänk och ett bord. Perfekt tänkte vi och stannade och drack lite vatten. Solen gassar på bra nu och det är viktigt att dricka mycket. Efter en stund lade vi märke till en skylt bakom oss. Notera stolpen och skylten bakom mig. Vad konstigt - en skylt här ute mitt ute i skogen. Det får vi titta lite närmare på.   


En gammal skylt från tiden när tågen gick här. Det var svårt att läsa texten. Vi tror att det står Hallands län på den. På navigatorn ser vi att vi befinner oss just på länsgränsen mellan Kronoberg och Halland. 


Nu är det inte långt kvar. Här har vi just passerat Simlångsdalen. Vi tar mer vatten och laddar inför den sista etappen. Klockan närmar sig 15-tiden och det ser ut som vi kommer hem lagom till en kall och god eftermiddags öl.     


Den sista biten laddar vi upp med salta chips som vi kan tugga i oss under cyklingen. Det är bra med salt för de binder vätskan. Vi dricker en hel del vatten. Nu kör vi - Halmstad nästa... 


Mål !!! Här har vi kommit fram till Stora Torg i Halmstad. Vi stannar på uteserveringen tre hjärtan och beställer omgående två stora starköl. Så gott dessa smakade efter 14 mils cykling. Man känner att benen är lite stumma, men vi är ändå väldigt nöjda och över att ha genomfört denna cykeltur. Allt har i stort sett gått på det sätt vi planerat turen. Nu ska vi bara sitta här och njuta en stund, innan vi cyklar den sista biten hem till Söderkaj. Där kommer vi nog att fortsätta firandet med lite bubbel.  


Hemma igen. Efter en stunds vila passar vi på att skölja av cyklarna. Det har gått på en hel del grusväg och är ganska dammiga. Skönt att ha detta gjort innan vi ska sätta oss ner och äta en rejäl lördagsmiddag. Det blir spagetti och köttfärssås ikväll. Cyklarna får högsta betyg - de har verkligen bevisat vad de går för. Det är en enorm skillnad jämfört med våra gamla hybridcyklar. De förra kunde man med viss ansträngning hålla 20 km/h över en längre tid. Med de nya cyklarna kan vi utan problem hålla 25 km/t och då känns det fortfarande som vi trampar runt med ganska lite tryck i pedalerna.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar