söndag 26 mars 2023

Champinjonsoppa

 

Söndagkväll och vi avslutar helgen med en hemlagad champinjonsoppa med lite gott surdegsbröd. Sommartiden är här och vi har flyttat fram klockan en timme. Känns som att kvällen kom tidigt. Men det blir bra till hösten när vi får tillbaka vår timme igen. 


En riktigt fin champinjonsoppa är ganska enkel att göra. Man börjar med att skiva upp ca 750g champinjoner. Hälften av dem lägger man i grytan och fräser tillsammans med en gul lök. En liten näve champinjoner lägger man på järnet och fräser till en fin färg, som man kan ha till toppingen. 


Sedan slår man i grädde i grytan och lägger i två grönsaksbuljongtärningar och två teskedar timjan. Lite salt och peppar sedan får det koka ihop i ca 10 min. Sista steget är att göras soppan slät och luftigt med en stavmixer. Därefter lägger men ner andra hälften av champinjonerna och reder upp med lite majzena. Sedan är det klart att äta tillsammans med lite gott bröd och ost. 

torsdag 23 mars 2023

På cykel i sommar Halmstad till Göteborg

 

I sommar - vecka 29 kommer jag och Elias att cykla hela Kattegattleden från Halmstad till Göteborg. Kanske hänger Elvina med på turen också. Är det någon annan som vill hänga på så hör av dig. Det är en härlig tur på ca 25 mil och mycket fina cykelleder. Vi bor på enkla rum/vandrarhem på ett par ställen utmed vägen. I Göteborg firar vi och avslutar vi med att ta in på Hotell 11:an vid Eriksberg. Sedan tar vi Öresundståget hem igen till Halmstad. 

Ny fritidsjacka inhandlad

 


Min gamla fritidsjacka som köptes in för snart 10 år sedan i Smögen har gjort sitt. Det klassiska felet inträffade. Dragkedjan utsliten. Jag var så nöjd med den jackan. Jag har särskilt uppskattat materialet med softshell. Det är stretchigt och sitter skönt på kroppen. En fördel också att den varit både vind- och vattentät. Jag har även gillat att den har kapuschong och att den den går att knäppa ända upp i halsen vid dåligt väder. Stilen är marin och det passar mig perfekt. 

Jag tänkte att att en sådan jacka blir svår att hitta igen. Jag gjorde ett försök och Googlade runt lite. Till sist fick jag träff på en liknande jacka. Den som finns på bilden. Allt stämde med vad jag ville ha. Jag hittade den på www.sportshopen.se och den kostade 799 kr. Efter tre dagar kom paketet. Jag är så nöjd. Nu är jag åter rustad för långa härliga cykelturer i Halmstad, Laxvik, Båstad, etc.  

söndag 19 mars 2023

Soppa och bröd

 

Södagkväll och vi avslutar helgen med en hemlagad soppa. Elias är mästerkock och här har han just monterat själva soppan. 


Det blir en variant på potatis- och purjolöksoppa. 



Här har han just kört med stavmixern och fått en något slätare soppa. Sedan byggs den upp igen med bl.a. några skvättar vispgrädde. 


Här ska vi sitta och äta soppan i vårt nya minikök. Men, det räcker utmärkt till oss tre. Till soppan blir färskt bröd och ost. Det ska bli gott - känner att jag börjar bli lite hungrig...

söndag 12 mars 2023

Söndag - ännu en arbretsdag

 

Söndag kväll ock klockan närmar sig kl.17.00. Temperaturen faller och den går snart under nollan, så nu kommer jag inte längre. Men, jag är rätt nöjd ändå. Allt är klart framför portarna och nu har jag bara den södra långsidan kvar längs garaget. Det ska bli skönt när alla stenarna är tvättade. Då kan vi ta nästa steg och kontakta en mäklare. Tidplanen håller och vi räknar med att komma ut på marknaden i april och husvisning i maj. 

lördag 11 mars 2023

Dagens arbete

 

Stora delar av muren är klar och även trappan. Sedan hann jag börja högtrycksspola infarten också. 
Det blir fint, men det tar sin sin tid. Jag måste jobba efter hur solen lyser, så att vattnet inte fryser. Imorgon fortsätter jag med infarten och vi får se hur lång jag kommer. Nu håller jag kvällen med lite mat från Mandarin. Sedan blir det soffan och final i Mello. Jag tror Loreen vinner. 

söndag 5 mars 2023

Anmält till byte av parkeringsplats

Plats nr 12 och plats nr 45 är blivit lediga. Jag anmälde
mig till båda. Min nuvarande parkering är smal. Endast
2,19 bred. Nu hoppas jag kunna byta upp mig till en bredare. 
De lediga är 2,60 respektive 2,30. Fast det är några före mig
så jag får hoppas på turen. Annars är det bara att söka när
nästa tillfälle dyker upp. Elias filmade platserna.  

 

En paus i solen

 

Arbetet med att tvätta marksten fortsätter hela söndagen. Här sitter jag framför en nytvättad del och tar en lunch i solen. Klockan är 14.00 och om jag köra på ca 3-4 timmar till, så räknar jag med att hinna klart hela den övre ytan uppe vid huset. Därefter återstår stentrappan och infarten till garagen. Det får jag jag i slutet av nästa vecka. Imorgon kommer S-städ i Alvesta och göra en flyttstädning. 

lördag 4 mars 2023

Efter arbete med markstenen var det dags att fira lödragkväll. Det fick bli en pasta bolognese med ett glas rött. Det är man värd nu efter allt arbete. Sedan blir det till att inta soffan framför TV:n och Mello. 

 

Arbetet med att tvätta marksten påbörjat

 

Titta så fint det blev efter en rejäl omgång högrtyckstvätt. Alla mossa och lava är borta. Nu ser man stenarna igen. Härligt att ha kommit igång med detta projekt. 


Här har jag zoomat ut lite och nu ser man skillnaden mot tvättade stenar och ej tvättade stenar. 


Baksidan är klar - även här blir det ett rejält lyft mot hur det såg ut från början.


Södersidan är också klar. 


Fast det är ett hårt arbete. Det är kallt och det skvätter mycket. Inför morgondagen åkte jag och köpte ett par nya stövlar på XXL i Växjö. Nu har jag bättre förutsättningar att fortsätta med hela framsidan. 

torsdag 2 mars 2023

Nya lampor till fasadbelysningen

 

Idag var jag och Elias vid huset och monterade 11 nya lampor till fasadbelysningen. Nu lyser det jämnt och fint igen. Huset är så gott som tömt och på måndag kommer en firma och gör en flyttstädning. Möblerna som ska vara kvar vid visningen har vi ställt i garaget och de kommer vi att bära in igen efter avslutad flyttstädning. Till helgen planerar jag att köra högtryckstvätt av all marksten. Det känns som vi nu ligger riktigt bra till med tidplanen.