söndag 27 januari 2019

Vintern har kommit till Alvesta

Idag söndag förmiddag gick jag och Elias som vanligt till Alvesta Simhall för ett bad. Som framgår av bilden har vintern slagit till i Alvesta. Någon grad kallt, gråa moln och snön som vräker ner och yr i vinden. Vi ökar takten och ser fram emot att ta ett bad och lite varm bubbelpool. I eftermiddag ska vi åka in till Elvina och byta batteri på hennes Volvo S60. 

fredag 25 januari 2019

Elvinas bil på laddning

Det har blivit lite kallt i Småland så här i januari. Lite mer köldgrader än vad Elvinas lånebil tål. Batteriet ville inte vara med längre. Jag fick komma med Tiguanen och startkablar och liva upp bilen. Här har vi just kört in den till Elvinas jobb på MAX 2. Vi parkerade den jämte inhägnaden så att vi kunde ansluta ström till batteri laddaren. Hoppas nu att det hjälper och det blir lite bättre fart på batteriet.

söndag 20 januari 2019

Min nya säkerhetslösning - en säker och smidig lösning

I veckan inhandlade jag en ny NAS enhet (Network Attached Storage) d.v.s. nätverksansluten lagringsenhet. Det blev en Western Digital My Cloud EX2 Ultra. På bilden syns själva enheten och det som behövs att ansluta med. Strömförsörjning och en nätverkssladd.  


En behändig liten enhet med plats för två hårddiskar. Varje hårddisk är på 2 TB d.v.s. 2000 GegaByte. Om varje foto normalt uppgår till 500 MB, så kan jag lagra ca 1 miljon foton på denna enhet. Då ingår också en spegling, eftersom jag har två hårddiskar som speglar varandra. Går en sönder, så lyfter jag på locket (se bilden), tar ut en av hårddiskarna och sätter i den nya. En väldig smidig och säker lösning.  


Här har jag ställt NAS-enheten på plats i ett datorskåp. Av de blå lamporna framgår att den är i drift och att båda diskarna är aktiva och kan ta emot lagring av dokument, foto mm. 


Från datorn kan jag logga in på NAS enhetens webbsida. Av den framgår det att jag har 1,9 TB utrymme kvar att lagra på. Det framgår också vad jag har laddat upp fördelat på filmer, foto, musik och övrigt. Den är ansluten till 3 molnenheter, d.v.s. jag kan nå den även från min mobil, Ipad och bärbar dator. 

Från datorn framgår det också att jag har mappat den till enhet X (längst ner i bilden). Det bästa är att allting sköter sig själv. Så fort jag ändrar i en fil, lägger till eller drar bort ett foto, etc, på datorn, så görs motsvarande ändring på NAS:en. Jag behöver överhuvudtaget inte fundera på säkerhetskopiering. Alla våra foton mm finns på tre ställen På datorns hårddisk och på två separata diskar i NAS:en. Det Känns väldigt skönt att ha detta säkrat. På köpet en smidig självgående lösning. Själva NAS:en kostade 3000 kr med diskarna och det var det värt. 

Simhopp

Idag tränade jag och Elias simhopp i Alvesta simhall. Här har jag just hoppat iväg från startplattan på bana 1. Kanske att vinkeln blev lite för brant ner i vattnet om syftet är att få en bra start i en simtävling. Vi får fortsätta övningarna. 

Elias gör också ett startförsök på bana 1. Han har en annan teknik, med ett bra upphopp. På bilden är han på väg ner i vattnet och nu gäller det om han orkar att sträck ut kroppen innan nedslaget. 

lördag 12 januari 2019

Volvo V40 lämnad på service

Idag åkte vi till Halmstad för att lämna vår Volvo V40
till KA. Han ska ha den i två veckor och samtidigt åka 
inom Markus för att få service och kamremsbyte.

torsdag 10 januari 2019

Vintervandring i Stockholm

I veckan var jag uppe och jobbade tre dagar i Stockholm. En av kvällarna gick jag ute en runda och tog en långpromenad i snöblandat regn. Det blev tre selifis. Här kommer den första. Jag gick från Centrum upp till Stureplan (svampen). Sedan fortsatte jag österut till Valhallavägen. Där såg jag att det lyste på Stockholmstadion. Jag gick in och tittade och då hade de ordnat så man där fritt kunde gå in och träningsåka längdskidor. 


Sedan fortsatte jag ända ner till gränsen mot Gärdet. Jag vände runt vid TV- och radiohusen. Färden gick vidare ner mot djurgården och jag följde kajen vid Östermalm ända ner till Nybroviken. 


Hemvägen passerade jag Kungsträdgården. Här hade de ordnat en skridskobana med stämningsfullt ljus och musik. Det var fritt att komma hit och åka skridskor. Det blev en rejäl runda på ca 1,5 timma oavbruten promenad. Nu ska det bli skönt att komma till hotellrummet och ta en kopp the och en kanelbulle. 

söndag 6 januari 2019

En sväng till Ikea Älmhult

Idag söndag tog vi bilen ner till Ikea Älmhult för att äta lunch. Jag, Emanuel och Elias tog en varsin portion med 16 köttbullar. Elvina och Alex körde cecarsallad. Vi handlade lite smågrejor bl.a. flyttkartonger som Elvina och Alex snart behöver. Det blev lite baxande att få in alla i V40 bilen utan att fälla sätena, men det gick till sist. Sammantaget en lite lagom eftermiddags tur där Emanuel fick övningsköra dit och Alex hem. Nu har jag också anmält Emanuel till körskolan där vi köpt ett helt paket, som inkluderar allt från körlektioner, teori, halkbana mm. Siktet är inställt på körkort till april.