Kajakkursen ska vi ha i Lysekil, men vi passade på att sticka upp till Bohuslän lite tidigare, så att vi kunde tillbringa några dagar i Smögen och Kungshamn. Här är vi på väg över till Smögenbryggan med en liten fiskesnipa som avseglat från Kungshamn. Enkel resa kostar 40 kr/st. och turen tar ca 15 minuter. Dessa båtar går var 30:e minut ända fram till kl. 03.30 på natten. Sedan startar nästa tur igen kl. 09.30.
På Smögenbryggan satt det fint med en varsin räckmacka och en kall öl till mig. Det är riktigt avkopplande att sitta här och se alla båtar komma och avgå. Ofta ligger de 5-6 båtar i led ut från bryggan. Hamnvärden har en hel del att stå i att få ordning på alla båtar som vill komma till. Det är inte ovanligt att båtar får ligga och cirkla inne i hamnen för att invänta sin tur att få en tilldelad plats.
Efter räkmackan gick vi in på en pub och lyssnade en stund på en rolig trubadur. Han gjorde allt för att få igång publiken, så att öl och drinkförsäljningen hållas uppe på höga nivåer. Men inte för oss. Här har vi valt att vandra hem redan efter en öl på puben. Bilden är tagen från Smögenbron och i bakgrunden ser vi Kungshamn i skymningen.
Här har vi har vi krupit in i vårt tält och gör oss redo för kajakäventyret som vi har framför oss.
Vi har kommit till Lysekil och här sitter vi och går igenom allt vad som är bra att veta när det gäller kajakpaddling. Vi var en nybörjargrupp på 7 personer. Jag och Emanuel och jämte oss ett par från Norge. I gul tröja sitter Jens Längst ut till höger sitter dottern Eira. Mamman är inte med på bilden, men är på gång att ansluta sig till gruppen. Vår kursledare heter Torbjörn Söderholm och det är han som driver företaget Nautopp tillsammans med sin fru Kathrine. Vi blev en riktigt bra grupp och hade roligt ihop under en hel dag.
Efter lite grundläggande paddelteknik övningar var det dags för att göra ett standhugg. Det smakade bra med lite dryck och medhavd matsäck. Vädret var kononbra, vinden västlig ca 3-6 m/s och vi hade bra sjölä bakom en holme. Samtidigt som vi satt och fikade gick Torbjörn igenom lite sjövett med gruppen. Bl.a. diskuterade vi olika väderbedömningar och när det inte är lämpligt att ge sig ut med kajak. För oss nybörjare går gränsen vid ca 8 m/s. Vi gick också igenom lite grundläggande turplanering och navigation.
Den andra dagen var det dags att testa på kajakpaddlingen på egen hand. Vi hade kommit överens om att inte ta några större risker. Detta trots av vi hade klarat utbildningen och fått kajakcertifikat
nivå 1. Det innebär bl.a. att vi hade klarat att kamraträdda varandra ute till havs ifall en av oss slår runt. Nu valde vi att följa alla öar, klippkuster och uddar. Det är ju också detta som är den stora tjusningen med kajakpaddling. Att man kan komma så nära, utan att behöva tänka på att gå på grund.
Framåt 12-tiden mitt mitt på dagen letade vi upp en inbjudande holme att stiga iland på. Vi drog upp kajakerna och gick längst upp där vi fick en fantastiks utsikt över skärgården utanför Lysekil. Vi kunde se ända upp till Bohus Malmön och där bakom ligger Kungshamn och Smögen. Här var det skönt att sitta och äta några mackor och koppla av en stund.
Här syns den rutt vi tog på vår premiärtur med Kajak utanför Lysekil. Vi startade vid hemmabasen på Valboholmen och gick sedan gick vi norrut mot Björnevik. När vi passerade Saltö gjorde vi ett strandhugg och intog vår medhavda lunch. Sedan fortsatte vi söderut mot Skogsskär. Där gjorde vi den största och mest riskabla överseglingen. Det var när vi skulle korsa Saltö fjord. En sträcka på ca 1 km. Men vädret var lugnt och här tog vi det extra försiktigt. Hela rundan, som mest gick utmed kanterna och diverse holmar och skär var på ca 11 km. En fin runda som vi känner oss nöjda med.
Emanuel står för kvällsmaten idag. Här har vi monterat upp vår gasolbrännare och påbörjat matlagningen utanför tältet.
Emanuel har valt att koka upp ris och till detta serveras det stekta köttbullar med paprika och bearnaisesås.
Här sitter vi och äter Emanuels kvällsmiddag som vi valt att kalla Siviks special, efter namnet på den camping vi bodde på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar